Članci:

Forum

Aromaterapija

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Eterična ulja, iako ih nazivamo uljima, su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiještenjem...

Više: AROMATERAPIJA

Atopijski dermatitis

Za AD kažemo da je bolest oko koje se treba posebno potruditi. Uzroka ima puno, kod nekih pretežu jedni, kod drugih neki drugi uzroci, a suptilno preklapanje s psihosomatskim problemima uvijek zahtijeva potpuno individualiziran pristup te racionalno kombiniranje s postupcima liječenja u modernoj medicini, ako je ono potrebno. Kao kod svake kožne bolesti, tako je i liječenje AD-a relativno dugotrajno i zahtijevat će strpljenje. Ponekad pacijent reagira vrlo brzo na terapiju, no uglavnom je potreban poseban trud s obje strane.
Najprije ćemo nabrojati glavne tipove prirodne terapije, a potom ćemo podijeliti terapiju prema dobi pacijenata.

Više: atopijski dermatitis

Akne i masna koža

Aromaterapija (nadopunjena fitoterapijom) može pomoći u prevenciji i saniranju upalnih i drugih problema koji se pojavljuju s masnom kožom lica. Postoji nekoliko koraka u njezi kože kojima se uspješno rješava problem akni: čišćenje lica tonikom, ishrana kože uljem ili kremom, povremeni piling i nanošenje ljekovite maske, te neizostavna njega iznutra.

Više: Akne i masna koža

kemig web shop- oleotherapy biljna ulja po najpovoljnijim cijenama kupite u terra organica web shopu

kemig web shop

dr stribor kozmetika gdje kupiti cijene prodaja web shop dr stribor marković

Web Shop:


oshadhi kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja, hidrolati, difuzeri, prirodna kozmetika

biljna (bazna) ulja oshadhi, pranarom, kemig - najveći izbor, najpovoljnije cijene - gdje kupiti

Plod divlje ruže

Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod cijelog niza indikacija. Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i staračkih pjega. Isto tako se uspješno primjenjuje kod opekotina i kože oštećene UV zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa...

Više: ULJE PLODA DIVLJE RUŽE

Noćurkom protiv psorijaze i ekcema

GDJE KUPITI ULJE NOĆURKA?

Ulje noćurka možete kupiti:

A) online putem Web Shopa ili

B) u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb

ulje noćurkaNoćurak (žuti noćurak) pripada biljkama pupoljkovkama (porodica Onagraceae). To je dvogodišnja zeljasta biljka visoka 1 do 1,5 m. Njegova stabljika, koja povremeno ima crvene mrlje, uspravna je i bridasta, često razgranjena, a listovi su duguljasti, dugi petnaestak cm, nazubljeni (donji suženi u peteljku, gornji većinom sjedeći). Veliki žuti cvjetovi stoje pojedinačno u lisnim pazušcima, a promjera su do 6 cm. Cvjetovi se otvaraju navečer (otuda ime!), privlače brojne noćne kukce i ostaju otvoreni tijekom čitave noći a za oprašivanje se brinu noćni leptiri. Prije nego što sunce izađe, cvijetovi će uvenuti, a već slijedeće večeri novi cvjetovi će krasiti biljku.

Osim u svojoj domovini Sjevernoj Americi, noćurak uspijeva diljem svijeta u umjerenim klimatskim zonama. U Europu je biljka prenesena kao ukrasna biljka. Raste na pustoj zemlji i na kosinama, ponajprije na pješčanom tlu. Cvate od lipnja do listopada.

Djelatni sastojci

Ulje se dobiva hladnim prešanjem zrelih malih sjemenki. Noćurak kao najvažnije farmakološki djelatne sastojke sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, linolnu i gama-linolensku kiselinu, te maksimalno 8% zasićenih masnih kiselina.

Dvije su važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska kiselina i gama-linolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već ju je nužno unijeti hranom. Gama-linolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uvjetima a naš životni stil i prehrana modernog doba, na žalost, ne osiguravaju unos dovoljnih količina nezasićenih masnih kiselina u organizam. Upravo je obrnuto - naša je prehrana prebogata zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom, rafiniranim biljnim uljima (u kojima već nedostaju nezasićene masne kiseline) i alkoholom.

Esencijalne masne kiseline poznate su po svojim brojnim povoljnim učincima. Između ostalog, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Organizam proizvodi gama-linolensku kiselinu prvenstveno iz linolenske kiseline, a služi i kao izvor nekih prostaglandina koji imaju važnu ulogu u organizmu. Među prostaglandinima je najznačajniji prostaglandin E1 (PGE1) koji snižava krvni tlak, smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, podržava funkciju imuniteta i regulira moždane funkcije. Svjetska zdravstvena organizacija smatra esencijalne masne kiseline toliko važnima da, prema njezinim prijedlozima, nezasićene masne kiseline kod odraslih moraju iznositi 3% dnevno unesenih kalorija, a za dojilje i djecu 5%.

Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja razine kolesterola, dijabetesa svih oblika, tradicionalno se upotrebljava u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba, dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu). Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koje su se javljale iz mjeseca u mjesec. Uzimajući tri puta dnevno dvije kapsule ulja noćurka, 57% pacijentica potpuno je prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelomično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dovela do promjene.

Vrlo rano je ustanovljeno da manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih promjena na koži, i kod životinja i kod ljudi. Stoga noćurak pomaže u kroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa gdje uzimanje noćurka može pomoći i popraviti stanje kože ako postoji nedostatak linolenske kiseline. To ga čini izvanrednim dodatkom prehrani! Djelotvornost noćurka pri liječenju neurodermitisa istražena je u čak 13 kliničkih studija. Kao pozitivno može se ocijeniti djelovanje na stupanj upale, suhoću, stvaranje prhuta, svrbež i opće stanje kože. Posebno su se svrbež i upale povukli uporabom ulja noćurka u usporedbi s placebom (imitacijom lijeka koji ne sadrži ljekovite tvari). Doziranje je iznosilo 2-3 g na dan, 6 mjeseci.

Uzimanje noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Zapaženi uspjeh noćurak je pokazao i u dvoboju s reumatoidnim artritisom.

Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja. Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.

Ulje noćurka već su Indijanci u Sjevernoj Americi (domovini noćurka) znali cijeniti i iskorištavati za tretiranje kožnih problema. Između ostalog pripremali su kašu za liječenje čireva i drugih kožnih bolesti, ali i za ublažavanje lakših ozljeda.

Noćurak dobro njeguje ljuskavu, suhu i zrelu kožu, smanjuje količinu prhuti, pomaže ispucaloj koži, ubrzava zarastanje rana, te je dokazana pomoć kod psorijaza i neurodermitisa (sami znanstvenici svojim radovima potkrepljuju činjenicu da poremećaji u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina imaju veliku ulogu u etiologiji ekcema, akni, psorijaze i drugih kožnih bolesti).

 

Nuspojave i način uzimanja

Ulje je dobro ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a uzimanje se preporuča kroz duži period. Kao dnevna doza podijeljena na 3 obroka odraslima se preporučuje 4-6 g (1 mala žličica 3 x dnevno tijekom jela), a djeci mlađoj od 12 godina 2-4 g. Ukoliko se uzima u obliku kapsula njih valja uzimati nesažvakane nakon jela s dosta tekućine. Vidljivo poboljšanje nastupa tek nakon 4 do 12 tjedana. Preporučuju se pauze nakon višetjednog oralnog uzimanja ulja.

Za primjenu u trudnoći ili tijekom dojenja nema nikakvih znanstvenih spoznaja o nuspojavama. Kod dojenčadi i djece mlađe od 1 godine ne preporuča se oralno uzimanje. Epileptičari bi se trebali posavjetovati s liječnikom o primjeni. Oralno se ne smije koristiti s lijekovima kao što su fenotiazini. Pojačava djelovanje tamoksifena i smanjuje toksičnost ciklosporina A.

Potreban je oprez s uljem noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suhom, hladnom, tamnom mjestu.

Napisao: Saša Radulović, fitoaromaterapeut

Pročitajte i: Noćurak - ljepota doista dolazi iznutra

Ulje noćurka više različitih proizvođača možete kupiti online i offline u Terra Organici! Klikni: ulje noćurka

Izvor: Anais de Moras

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044

WEB SHOP: www.terra-organica.hr


Prikaz veće karte