Pročitajte:

Aromaterapija

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Eterična ulja, iako ih nazivamo uljima, su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiještenjem...

Više: AROMATERAPIJA

Eukaliptus(i)

Razne vrste eukaliptusa daju eterična ulja iznimno različitog kemijskog sastava i, logično, različitog djelovanja. Tako eukaliptus dives (Eucalyptus dives) daje eterično ulje bogato piperitonom, a koristi se za njegu masne kože; eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) je bogat felandrenom i koristi se kao relativno blago ulje za dišne infekcije u djece; limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) sadrži puno aldehida citrala i koristi se kao protuupalno ulje kod artritisa te kod celulita. Cijelu priču dodatno zamršuju i kemotipovi eukaliptusa (za objašnjenje kemotipova pročitajte tekst o školama aromaterapije). Tako vrsta eukaliptus polibrakteja (Eucalyptus polybractea) ima dva kemotipa: kemotip cineol koji se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva i kemotip kripton koji se koristi u vagitorijima za terapiju infekcija humanim papiloma virusom (HPV-om).

Više: EUKALIPTUS GLOBULUS

Posjetite:

Aromaterapija i eterična ulja u borbi protiv celulita receptura

biljna (bazna) ulja oshadhi, pranarom, kemig - najveći izbor, najpovoljnije cijene - gdje kupiti

kemig oleotherapy biljna ulja po najpovoljnijim cijenama kupite u terra organica web shopu

prirodne kreme protiv celulita, eterična ulja, proizvodi

florame prirodna kozmetika

ZELENA GLINA

Aromakozmetika

Biljna i eterična ulja prolaze kroz slojeve kože, njeguju je i hrane. Njihove spojeve koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice, gdje uspostavljaju ravnotežu staničnih funkcija i potiču međustaničnu izmjenu tvari...

Više: AROMAKOZMETIKA

Ylang ylang

Ylang ylang: mnogi ljudi već na spomen ove biljke i njenog eteričnog ulja uzdahnu od zadovoljstva. Ipak, jeste li čuli priču o ylang ylangu i njegovim eteričnim uljima? Znate li da pod istim nazivom možemo naći čak sedam različitih eteričnih ulja? I, jeste li ikada pomirisali pravi ylang ylang? Ako niste, nadam se da će vas ovaj tekst potaknuti da kupite i isprobate pravo eterično ulje ylang ylang-a.

Više: YLANG YLANG

Lavanda

Pod imenom “lavanda”, kriju se brojne biljke. U biti, postoji cijeli rod lavandi (latinski: Lavandula) kojem pripada četrdesetak različitih vrsta, brojnih križanaca te uzgojenih klonova lavandi. Premda možda pomišljate da takva činjenica zanima isključivo botaničare čiji je posao klasifikacija biljaka, imajte na umu kako razne vrste, te njihova eterična ulja, imaju sasvim različito djelovanje, a neke lavande su poznate i po neželjenim, toksičnim učincima na organizam.

Više: LAVANDA ILI LAVANDE

Savjet, komunikacija, kupovina?

Trebate savjet? Potražite ga na našem forumu!

Pridružite nam se i na facebooku: AromaTerra Centar, Prirodna kozmetika i Terra Organica

Proizvode i sastojke za izradu pripravaka potražite u Terra Organica Web Shopu.

 

Principi anticelulitnog tretmana  

Radi boljeg razumijevanja djelovanja anticelulitnih tretmana, donosimo vam pregled pojedinih metoda i tehnika uključenih u tretmane, način njihovog djelovanja i mjere kojih se treba pridržavati tijekom i nakon tretmana kako bi rezultati bili uspješni. 

Ukratko o nastanku celulita i mikrocirkulaciji

Limfa je tekućina koja ima osnovnu ulogu otplavljivanja štetnih tvari iz tkiva. Kada se poremeti mikrocirkulacija, dolazi do nakupljanja tih tvari što za posljedicu ima promjene u vezivnom tkivu kože koje kolagenom okružuje masne stanice. One se povećavaju, bivaju potisnute prema plićim slojevima kože čime postaju vidljive izvana u vidu oteknuća.

Ključni princip u tretmanima celulita je poboljšanje cirkulacije u zahvaćenim tkivima kako bi se nakupljene štetne tvari mogle otplaviti i cijeli proces okrenuti u suprotnom smjeru, prema smanjenju i nestanku celulita. 

Anticelulitna eterična i biljna ulja

Za vrijeme cijelokupnog trajanja tretmana potrebno je jednom do dva puta dnevno u tankom sloju utrljavati smjesu sastavljenu od pomno odabranih etričnih ulja koja potiču rad limfnog sustava, cirkulaciju, otplavljivanje viška tekućine i razgradnju masnih stanica, a istovremeno njeguju kožu. Svrha ovog tretmana je da eterična ulja dođu u dublje slojeve kože i djeluju na celulit, stoga je potpuno krivo zamotavati dijelove tijela u foliju ili termo deku jer znojenje ima potpuno suprotan efekt - tjera ulja van iz kože. Mješavina se sprema u brzoupijajućim nosivim biljnim uljima lješnjaka i makadamije. To su sljedeća eterična ulja:

•  atlaski ili himalajski cedar potiče rad limfnog optoka i otjecanje viška tekućine
•  bobice borovice potiču rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina
•  čempres potiče vensku cirkulaciju
•  ružmarin kemotip cineol potiče arterijsku cirkulaciju
•  limunski eukaliptus ili limunska trava djeluju na potkožno masno tkivo i djeluju protuupalno kod bolnog celulita
•  kadulja pomaže djelovanju limunskog eukaliptusa djelovanjem na masno tkivo
•  limun se koristi ukoliko uz celulit postoji i problem sa popucalim kapilarama

Vidi: RECEPTURA ZA ANTICELULITNU MJEŠAVINU

 

Ljekovito bilje sa djelovanjem na masnoće

U prehranu je potrebno uključiti što više svježeg voća i povrća, ribu i bijelo meso. Voće i povrće nezaobilazan su izvor vitamina i minerala koji su nam neophodni za funkciju cjelokupnog metabolizma. Lisnato povrće sadrži puno vlakana što potiče probavu.

Na regulaciju masnoća djelovati će i preparat SIPF Artičoke, a ukoliko želimo potaknuti i detoksikaciju kože uz balansiranje lučenja kožnih masnoća, primjeniti ćemo SIPF Čička. Ovi preparati uzimaju se tijekom dva tjedna na početku tretmana radi detoksikacije i regulacije masnoća u krvi. Preparat SIPF Fukusa je stimulator metabolizma, potiče uklanjanje viška masnoća i savjetuje ga se uzimati za vrijeme cijelog trajanja anticelulitnog tretmana. 

Mehaničko djelovanje na celulit

Dnevno utrljavanje ulja kod kuće već i samo predstavlja određenu vrstu mehaničke stimulaciju u vidu masaže. Mehanička stimulacija za cilj ima uklanjanje štetnih tvari iz perifernog tkiva zahvaćenog celulitom, poticanje limfne i venske cirkulacije i pojačanje tonusa mišića. Ovdje ubrajamo slijedeće:

•  vakumska limfna drenaža – posebnim aplikatorima dovodi se to izmjene podtlaka na zahvaćenim mjestima čime tkivo pulsira cijelom svojom širinom i dovodi do poticanja rada limfe. Pokreti se uvijek vrše prema regionalnim limfnim čvorovima kako bi se limfa otplavila u krvotok
•  mišićna stimulacija – djeluje na mišićno tkivo ispod kože. Osim poticanja cirkulacije, ovaj postupak dovodi i do pojačavanja zategnutosti mišića, što daje i tonus koži koja se nalazi povrh nje.

Laserska svjetlost
Naslage na bedrima sastoje se od svega 30% masnog tkiva, ostalo su stanice veziva, glikogen i zarobljena voda. Laserska svjetlost niske snage potiče razgradnju strukture celulita i cirkulaciju. Time se oslobađaju masnoće, zarobljena voda i glikogen što za posljedicu ima nestanak celulitnih nakupina.

Mjere ključne za uspjeh tretmana

Fizička aktivnost doprinosi održavanju tonusa muskulature i dobre cirkulacije. Aerobno vježbanje poput hodanja, trčanja, planinarenja i vježbi na orbitreku pola do jedan sat dnevno, biti će dovoljni za održavanje cirkulacije, regulaciju tjelesne težine, ali i stanja koštanog i mišićnog sustava i zglobova. Fizička aktivnost regulira i rad krvožilnog sustava te poboljšava imunitet.

Jednom godišnje treba pregledati da li se celulit počeo vraćati te poduzeti neophodne mjere na vrijeme. Najčešće neće biti potrebno ponovno prolaziti cijelokupni tretman, već samo nekoliko posjeta da se potakne cirkulacija, uz utrljavanje smjese eteričnih ulja na kritična područja.

Nakon postizanja željenih rezultata, stanje se može održavati tijekom duljeg vremenskog perioda pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću. Vrlo je bitno unositi dovoljnu količinu tekućine u organizam, što podrazumijeva minimalno 2 litre dnevno (vode, čajeva, nezašećerenih prirodnih sokova).

 

Napisao Valter Ajman, dr.med.

Izvor: Studio Aromedica

SIPF ekstrakte, kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja i gotove aromaterapeutske uljne mješavine za tretiranje celulita možete kupiti u Terra Organica Web Shopu.

 

sipf ekstrakti ljekovitog bilja