Pročitajte:

Aromaterapija

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Eterična ulja, iako ih nazivamo uljima, su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiještenjem...

Više: AROMATERAPIJA

Eukaliptus(i)

Razne vrste eukaliptusa daju eterična ulja iznimno različitog kemijskog sastava i, logično, različitog djelovanja. Tako eukaliptus dives (Eucalyptus dives) daje eterično ulje bogato piperitonom, a koristi se za njegu masne kože; eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) je bogat felandrenom i koristi se kao relativno blago ulje za dišne infekcije u djece; limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) sadrži puno aldehida citrala i koristi se kao protuupalno ulje kod artritisa te kod celulita. Cijelu priču dodatno zamršuju i kemotipovi eukaliptusa. Tako vrsta eukaliptus polibrakteja (Eucalyptus polybractea) ima dva kemotipa: kemotip cineol koji se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva i kemotip kripton koji se koristi u vagitorijima za terapiju infekcija humanim papiloma virusom (HPV-om).

Više: EUKALIPTUS GLOBULUS

Posjetite:

Proširene vene

Proširene su vene ozbiljan problem, a mogu biti i opasne po život. Javljaju se u mlađoj dobi kada ih još ne prate tegobe već samo estetski loše izgledaju. Krv u venama teče od periferije prema srcu. Taj put je suprotan gravitaciji, pa osim samog krvnog tlaka, pomoć u venskoj cirkulaciji predstavlja i funkcija mišića kao i venski zalisci koji spriječavaju vraćanje krvi u suprotnom smjeru. Kroz duži vremenski period, na mjestima zalisaka dolazi do proširenja što izaziva zastoj u venskoj cirkulaciji i predstavlja početak začaranog kruga nastanka komplikacija proširenih vena. Proširene vene su genetski nasljedne a njihov razvoj ovisi o načinu života i drugim rizičnim faktorima. Proširene vene ne mogu spontano zacijeliti niti se izliječiti lijekovima već isključivo kirurški. Stoga je najbolje posvetiti pažnju spriječavanju nastanka proširenih vena kako bi izbjegli razvoj bolesti i komplikacija koje slijede.

 

Hemeroidi


Hemoroidi su proširene vene u analnom kanalu. Taj kanal obložen je cijelom mrežom vena, a zbog sjedilačkog načina života kao i dodatnog pritiska koji djeluje na to područje tijekom defekacije, te se vene mogu priširiti i stvoriti kuglaste tvorbe koje predstavljaju hemoroide. Ukoliko popucaju nastaje krvarenje, a moguće su i infekcije.


Prirodni pristup problemima sa venama i kapilarama


Najvažnije je spriječiti nastanak proširenih vena. Ukoliko znate da imate genetsku predispoziciju prema ovom problemu, ili ukoliko primjetite znakove početka ovog poremećaja, potrebno je promijeniti neke životne navike i započeti sa primjenom prirodnih preparata koji će vam olakšati tegobe i spriječiti daljnje širenje i progresiju bolesti.

Dugotrajno stajanje predstavlja najvažniji faktor razvoja proširenih vena na nogama. Rad mišića nogu neophodan je kako bi cirkulacija bila kvalitetna, stoga izbjegavajte dugotrajno stajanje, mičite nogu u mjestu, radite neprekidno s mišićima kako bi spriječili zastoj krvi u nogama što je osnova nastanka priširenih vena. Elastične čarape treba nositi samo uz preporuku liječnika.

Prirodnim putem možemo djelovati izvana i iznutra. Za lokalno utrljavanje koristimo uljnu smjesu eteričnih ulja čempresa i tršlje. Funkciju vena također poboljšavaju i ulja mirte, pačulija, mire, niaulija i limuna (pojačava stijenke krvnih žila). Kod jako izraženih proširenja osnovnih uljima dodaje se u eterično ulje virđinijskog cedra koji je snažan venetonik. Smjesa se utrljava tijekom više mjeseci. Primjer recepture možete naći ovdje.

Najvažnije je na vene djelovati iznutra. Stoga je potrebno uzimati i jedan od slijedećih pripravaka. Ekstrakt divljeg kestena u obliku suhog kapsuliranog pripravka ili SIPF otopine uzima se sve do poboljšanja stanja. Žuti kokotac se spravlja u obliku tinkture ili SIPF otopine. Duljina terapije ovisi o težini stanja, ali u principu traje 2 do 4 mjeseca. Subjektivno terapiju prati osjećaj lakših nogu i manja bolnost u venama. Savjetuje se oralno uzimanje biljnog ulja tamanua tri puta na dan nakon jela.

Pycnogenol® pomaže cirkulaciju povećavajući vazodilaciju što posljedično poboljšava optok krvi. Dokazano smanjuje otekline nogu i stopala. Do danas je izvršeno 15 kliničkih studija na ukupno 748 pacijenata koji pate od kronične venske insuficijencije. Dokazana je efikasnost ovog proizvoda u smanjenju otečenih vena na nogama, znatno veća od ekstrakta divljeg kestena. Pycnogenol® značajno umanjuje probleme povezane s kroničnom venskom insuficijencijom, poput bolova, grčeva, teških nogu i crvenila, slučajeva u kojima se divlji kesten pokazao neefikasnim. Pycnogenol® također štiti osobe koje često dugotrajno putuju, posebno avionom, od pojave tromboze.

Kod upale vena djelujemo eteričnim uljima sa protuupalnim djelovanjem poput tanacetuma, smilja i limunskog eukaliptusa u biljnom ulju tamanua.

Popucale i lomljive kapilare estetski nagrđuju zahvaćeno područje, a također su i znak funkcionalnog poremećaja. Postoji nekoliko receptura za njihovo tretiranje, a smjese se sastoje od kombinacije eteričnih ulja lavandina abrial, limuna, čempresa, sjemena mrkve, lovora i smilja. Sistemski je potrebno uzimati preparat sa eteričnim uljem limuna (u obliku melata ili kapsula). Od ljekovitog bilja pomaže list vinove loze i šumske jagode u vidu infuza (čaja).

Hemoroidi

Hemoroidi su najčešća bolest analne regije. Opisuju se kao proširene vene rektuma i anusa. Jednim od glavnih čimbenika nastanka smatra se sjedilački način života zbog kojeg se tlak povećava u hemoroidalnim venama. Vene ovog područja nemaju zaliske pa su sklonije proširenju. Smatra se da više od 30% populacije razvije hemoroide nakon 30-te godine života. Prate ih bol, upala i oteklina.

U fitoterapiji se koriste preparati za omekšavanje sadržaja stolice koje sadrže puno sluzi (lan, sljez), venetonične biljke (žuti kokotac, divlji kesten), dok se lokalno nanose smjese eteričnih ulja ili se primjenjuju čepići. Od eteričnih ulja u biljnom ulju tamanua otope se eterična ulja čempresa i tršlje, a kod jake upale dodaje se i limunski eukaliptus i njemačka kamilica ili tanacetum. Smjesom se premazuje zahvaćeno područje. Primjena čepića najidealniji je oblik tretmana jer se djelovanje proširuje na čitavo područje pleksusa hemoroidalnih vena i djelovanje je daleko izraženije. Uljna smjesa djeluje samo na vanjsko područje ali ne i na unutarnje hemoroide.

Savjetuje se i promjena načina prehrane sa unošenjem što više biljnih vlakana radi regulacije probave. Ključno je unositi dovoljne količine tekućine u organizam. Preporučuje se voda, čajevi i prirodni sokovi uz izbjegavanje alkoholnih i soda napitaka. Pikantnu hranu treba izbjegavati tijekom akutnog nastupa hemoroida radi radi smanjenja boli i osjećaja pečenja.

 

 

Napisao Valter Ajman, dr.med.

Kvalitena eterična i biljna ulja možete kupiti u Terra Organica Web Shopu.

Izvor: Studio Aromedica

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044


Prikaz veće karte