WEB SHOP IZBOR


Smršaviti - prvo volja, pa fukus

Zlobnici bi rekli da je smršaviti lako, pogotovo ako ljekovita biljka koju uzimate da biste to postigli, ima okus koji podsjeća na sirovu ribu ili školjke.

Mnogi zamjeraju fitoterapiji da većina ljekovitih biljaka nije baš ukusna: mnoge biljke su gorke (djeluju dobro na rad jetre), neke su bljutavo travnatog okusa (poput koprive i breze koje djeluju na bubrege), a druge su pak sluzave (poput sljezova). Stoga upoznajte fukus, drevnu algu carstva biljaka koja će vas iznenaditi svojim okusom svježeg mora. Svakom po njegovom ukusu, naravno. Pod nazivom fukus krije se više vrsta algi iz obitelji Fucuceae:

• Fucus serratus L.
• Fucus vesiculosus L.
• Ascophyllum nodosum Le Jol

U fitoterapiji se obično koristi vrsta Fucus vesiculosus, no na tržište dolazi i smjesa nabrojenih vrsta. Fukus je alga hladnih dijelova Atlantskog i Pacifičkog oceana, koju more izbacuje za vrijeme oluja. Alge koje more izbacuje na kopno se ne koriste, već se sakupljaju ribarskim brodovima u doba intenzivnog razmnožavanja i rasta u oceanu. One bujaju nakon što se dubokim strujama i olujama iz dubina oceana na površinu izbace hranjive mineralne tvari koje podržavaju njihov rast i fotosintezu. Taj drevni proces koji na planeti postoji već milijardama godina održava život u moru. Profitirajte od te alge: niti jedna kopnena biljka, ma koliko ljekovita, ne može ukoncentrirati toliko egzotičnih, a opet neophodnih minerala. Na neki način, kada koristite ovu algu, svoj organizam vraćate u vrijeme kada je život postojao u idealnom okolišu – moru, a koje održavamo u svojim stanicama kako najbolje znamo. Kada ovo govorim, to nije neki reklamni trik. U doba kad su alge nastajale, reklame nisu niti postojale.

Kemijski sastav fukusa podsjeća na more koje nosimo u sebi

Znanstvenici su prije svega fascinirani sadržajem joda, i to ne samo u obliku soli, već i u tzv. organskim molekulama: proteinima, lipidima, pa i slobodnim aminokiselinama s jodom. Takav jedan spoj (dijod tirozin) uopće ne nalazimo u kopnenim biljkama. No, osim joda, fukus sadrži obilje drugih mikroelemenata (magnezij, mangan, bromide...), koje rijetko unosimo hranom. Mnogi takvi oligoelementi su vezani za druge molekule, poput alginske kiseline, čime se postiže njihovo polagano i postupno otpuštanje u crijevu nakon što uzmemo preparat fukusa, tako da ih naš organizam apsorbira u dovoljnoj količini. No, ti spojevi nisu jedina iznenađenja, skrivaju se tu i spojevi koji djeluju protiv bakterija, pa čak i virusa poput HIV-a. To su spojevi polifenoli poput fukola i fukofloretola, ali i sluzi poput laminarina i fukoidina. Sluzi imaju vrlo važnu ulogu jer ubrzavaju izbacivanje toksina iz debelog crijeva.

Fukus sadrži:
• mikroelemente neophodne našem metabolizmu (jod, magnezij, mangan, kalcij...)
• sluzi koje olakšavaju izbacivanje otpadnih produkata metabolizma putem debelog crijeva
• tvari poput organskih spojeva joda koje potiču bazalni metabolizam tijela
• polifenole i sluzi koje djeluju antibakterijski i antivirusno

 

Raznovrsnost spojeva u fukusu potiče nas da pazimo na kvalitetu pripravka

Iz nekih biljaka lako se izvlače ljekovite tvari. Većinom se potope u alkohol etanol određene jakosti, i to je to (tzv. ekstrakcija etanolom kojom se dobivaju tinkture). No, kod fukusa to je teško. Sušenjem biljke propadaju mnoge ljekovite tvari, ekstrakcijom etanolom gube se mikroelementi i sluzi. Vrlo malo znači i standardizacija na sadržaj joda, jer sam sadržaj joda ne govori o prisustvu drugih ljekovitih tvari.

Stoga je ova biljka bila jedan od prvih kandidata kada je stvaran koncept integralnih suspenzija ljekovitih biljaka (SIPF-ova) koje praktički predstavljaju otopinu svježe biljke zbog posebne tehnologije obrade. I najbolje je uzimati fukus u takvom ljekovitom obliku!

 

Fukus je idealna biljka za mršavljenje – ako to želite

U današnje doba obasipani smo bezbrojnim reklamama za  razne biljke i kemijske spojeve koji bi trebali odagnati suvišne kilograme kao čarobnim štapićem. Meni ne pada na pamet davati obećanja koja ovise samo o vama. Niti jedna biljka neće djelovati ako nakon sjedenja na poslu kod kuće opet sjednete pred televizor s instant lazanjama. Niti jedna dijeta, a napisano ih je već toliko da gube svaki smisao, neće vam skinuti niti grama ako se ne mrdnete i povećate gibanje, po mogućnosti u prirodi i na čistom zraku, a ne u shoping centru ili obilazeći kafiće. Budite bar toliko iskreni prema sebi!

Isto tako ne zovite u pomoć znanost da biste se opravdali. Ne jedete ništa, a kilogrami se lijepe za vas? Nasljedne i hormonske bolesti pretilosti su u stvarnosti rijetke. Promislite na tren o svojim životnim navikama i nevidljivim kalorijama koje uzimate! Gazirana pića, sokovi, pa čak i aromatizirane vode i “0% kalorija pića” su opterećenje za organizam.

Kada iskreno shvatite gdje ste sami sa sobom, tada vam mogu reći zašto je fukus idealan za mršavljenje. Većina dijeta za mršavljenje su tzv. redukcijske dijete, odnosno smanjenje unosa količine ili tipa namirnica u organizam. To je neko vrijeme dobro, no tada polako počinjemo gubiti i dragocjene tvari, poput mikroelemenata, kojih ionako nedostaje u prehrani. Povećamo li pak namirnice da bismo unijeli potrebne količine mikroelemenata, prijeći ćemo prag kalorija. Uspijemo li nekako postići i jedno i drugo, ostaje nam još potaknuti metabolizam kako bismo brže razgradili tvari. Uspijemo li sve to, moramo potaknuti i organe za izlučivanje da izbace sav suvišak otrova iz organizma.

Fukus čini sve to! Sluzi (polisaharidi) olakšavaju izbacivanje štetnih tvari debelim crijevom, mikroelementi nadoknađuju njihov manjak, a jodom bogate tvari blago potiču štitnjaču na ubrzanje metabolizma. Uz uravnoteženu i umjerenu prehranu (bez izgladnjivanja), te redovitu tjelovježbu, rezultati neće izostati.

Ako mršavite:
• jednostavno smanjite unos kalorija (jedite manje)
• ne bježite od ulja i masti, ali unosite kvalitetna ulja (hladno prešana, bogata esencijalnim masnim kiselinama)
• izbacite nevidljive kalorije (gazirana pića, sokove, grickalice, tople napitke poput kava s puno mlijeka i šećera...)
• više se krećite, ali u prirodi, u opuštenom ozračju
• slušajte svoj organizam i ne dopustite da majstori dijeta i prehrane, časopisi i internet prave od vas – budalu!

 

Biljke koje djeluju na jetru neka prethode fukusu

Pobrinite se za svoju kemijsku tvornicu – jetru. Sva pomna planiranja gubljenja kilograma ništa ne vrijede ako ne olakšate rezgradnju tvari u jetri i njihovo izbacivanje putem žuči. O artičoki i čičku već smo pisali, pa prije fukusa napravite kuru čišćenja jetre mješavinom SIPF-ova artičoke i čička u trajanju od 2 - 3 tjedna.

Kod osoba kod kojih je izražen slabiji rad bubrega (“gomilanje vode”, “tjestasto salo”), može se napraviti čišćenje koprivom i/ili čičkom tijekom tri tjedna, da se olakša rad bubrega. Možete koristiti mješavinu SIPF-ova koprive i čička.

Tijekom tog vremena modificirajte tri temelja koji mogu promijeniti vašu težinu: prehranu, životne navike (gibanje, odlazak u prirodu)  i psihu.

Tek nakon toga krenite s fukusom. Uzima se jedna čajna žličica SIPF-a fukusa razmučenog u čaši vode, tri puta dnevno netom prije obroka, ili se tri žličice razmute u litri vode i pije tijekom dana.

 

Koraci kod mršavljenja:


• očistite jetru i žuč artičokom i/ili čičkom: 1 čajna žličica mješavine SIPF-ova u pola čaše vode, 2-3 puta dnevno pola sata prije jela, tijekom 3 tjedna

• nastaviti uzimati SIPF fukusa, 1 čajnu žličicu u čaši mlake vode, 3x dnevno prije jela, tijekom jednog do dva mjeseca

• promijeniti tri uzroka pretilosti: lošu i pretjeranu prehranu, životni stil nevježbanja i psihosomatske uzorke

 

Tri temelja koji se mijenjaju da biste “trajno” smršavili

Promjena prehrane, kao što je već rečeno, nije drastičan prestanak jedenja, niti je uzimanje samo jednog tipa namirnica (“mesna dijeta”, “ugljikohidratna dijeta”, “dijeta rajčicama”...). To je trajna promjena navike jedenja veće količine hrane no što je potrebno organizmu. Zašto se većini ljudi nakon dijete vrati višak kilograma? Jer nisu djelovali na psihosomatski uzrok pretilosti i jer su u stvari dijetom sebe mučili, a ne pomagali organizmu. Kad smo na dijeti, mi bismo u biti trebali biti zadovoljniji, a ne nezadovoljni ili u patnji! Svatko od nas je jedinstveni organizam, i niti jedna knjiga, niti jedna “kolektivna” dijeta, niti jedna “škola kuhinje” ne odgovara u potpunosti potrebama našeg organizma.

Životne navike su vrlo često posljedica nametnutih vrijednosti. Ovo je ionako doba nametanja životnih vrijednosti, stilova i želja. Više gibanja NE znači kompulzivno iscrpljivanje u teretanama i fitness centrima. Žene obično krenu na neki “ultra-ubrzani-pilates” i “vježbanje-u-komorama”, a muškarci se iscrpljuju trčanjem, velikim rutama biciklom, duplim igranjem nogometa... Ne budite bedasti. Žene obično lakše podliježu tipu vježbanja gdje na neki način pate (tip žrtve), a muškarci biraju vježbanje gdje mogu dokazivati svoju mušku snagu (tip junaka). Možda nekima to zaista i odgovara, ali vi niste lutke na koncu kojima netko drugi diktira što treba raditi da bi bio “fit”. Nekima više odgovaraju višesatne šetnje, drugima pak planinarenje, nekima naizgled “spora” joga, a drugima doista paše trčanje. To ovisi o pojedincu. Slušajte samo one savjetnike koji vam pristupaju individualno, a ne prema naučenim “tehnikama” iz knjiga ili prema nekom programu, pritom zanemarujući vaše osobne karakteristike. Posebno se čuvajte razno raznih savjeta iz razno raznih časopisa, koje obično ne pišu stručne osobe već priučeni novinari koji surfajući internetom “skidaju” svakojake bedastoće samo da bi senzacionalističkim naslovima privukli čitatelje.

Psihosomatski uzrok je jednostavan. Tri su glavna žarišta:

• Emotivna zaštita. Nagomilavanjem masnoće i vode pokušavamo zaštititi sebe od emotivnih “napada” izvana ili pak ne želimo izraziti sebe. Temelj svega je strah od suočavanja s okolinom, strah od življenja punog života.

• Kompulzivni strah od materijalnog gubitka. Strah od toga da bismo uskoro mogli NE imati ono što trenutno imamo, pa nas forsira da gomilamo masnoće. To je možda imalo smisla kada su naši preci živjeli životom kada je sezonski bilo više namirnica, a u drugom dijelu godine nije ih bilo. Tada bi u “gladnom” dijelu godine izgubili naslage sala. Danas ljudi uglavnom imaju namirnice dostupne cijelu godinu, ali isti strah ostaje. I naravno, ne postoji dio godine kada “imamo manje”. Paradoksalno, ovaj strah može biti izražen kod iznimno bogatih ljudi. Zanimljivo je da je pretilost kolektivni problem vrlo bogatih nacija (sjetite se SAD-a).

• Osjećaj nesavršenstva. Mi smo svi različitih konstitucija. A to znači da ne možemo svi izgledati kao glumci i glumice, ili manekenke i manekeni. Neke osobe uvijek imaju trbuščić, neke žene uvijek imaju krupniju stražnjicu. Filmovi, tv emisije, reklame i revije (pogotovo “ženske” revije), ionako su prodavanje iluzija, da ne kažem laži i lažnih slika stvarnosti. Ne krećite u dijetu zbog toga da izgledate “kao netko”, već zato da se vi lakše pješice popnete na peti kat zgrade ili na vrh planine, i da vam probava bude sretnija, kao i krvožilni sustav, zglobovi... a samim time i vi sami. No, isto tako nemojte zloupotrijebiti tu istinu pa ignorirati svoj problem pretilosti. Ako ste debeli, jednostavno to jeste, a do koje mjere ćete smanjiti svoju kilažu i kako ćete se mijenjati – to neka bude vaš individualni dogovor sa samim sobom. Nije cilj izgled, već je cilj olakšati funkcioniranje organizma!

 

Umjesto zaključka

Alge su doista jednostavan oblik života. Treba im obilje mineralnih tvari, a sve ostalo one same stvore. Poslušajte jednostavnost u sebi i ne radite od svoje težine dramu, organizirane udruge protiv pretilosti i ne budite žrtve skupih programa mršavljenja, glupavih časopisa i “autoriteta”. Svoju reguliranu težinu možete stvoriti sami, a biljke će vam u tome samo pomoći.

 

Napisao: dr. sc. Stribor Marković, mr. pharm., fitoaromaterapeut

Izvor: Centar Cedrus

Pročitajte i: Tablete za mršavljenje - istine i zablude

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044

WEB SHOP: www.terra-organica.hr


Prikaz veće karte