Posjetite:

WEB SHOP 

Reumatoidni artritis

Zglob je mjesto dodira dviju ili više kostiju čije površine prekriva hrskavica. Omotan je zglobnom membranom koja luči tekućinu za podmazivanje kako bi zglobne površine lakše klizile jedna uz drugu. Sve zglobne strukture vrlo su nježne i lako se mogu oštetiti djelovanjem unutarnjih ili vanjskih faktora. Vanjski faktor najčešće je trauma – uganuće, iščašenje ili lom koji dovode do oteknuća i smanjene pokretljivosti. Tu ubrajamo i povećanu tjelesnu težinu koja dugotrajno opterećuje zglob i dovodi do njegovog pojačanog trošenja. Kao najčešći unutarnji faktor naveo bih autoimuni proces kod reumatoidnog artritisa.

Reumatoidni artritis je kronična bolest koja se javlja između 20. i 45. godine, češće kod žena, a bez liječenja se postupno pogoršava. Zahvaća sve zglobove osim kralješnice. Radi se o autoimunoj bolesti , greški imunog sustava radi koje tijelo napada vlastito tkivo u zglobnim membranama. Rezultat je kronična upala sa tegobama koje mogu varirati po rasprostranjenosti i težini simptoma. Dokazano je da emotivni stres pogoduje razvoju bolesti. Simptomi su bol i otečenost zahvaćenih zglobova te jutarnja ukočenost zglobova šake.

 

Prevencija i liječenje

Cilj liječenja reumatskih bolesti je kontrola imunološkog odgovora, smanjenje bolova i povećanja pokretljivosti zgloba. Potrebno je naučiti imuni sustav da ne reagira protiv vlastitog organizma. Stoga se fitoaromaterapeutski tretmani temelje na  dva osnovna pristupa: simptomatski i drenažni pristup.

Simptomatski pristup:

cilj je ublažiti simptome nastale upalom zglobova. Postoje brojni načini koje smije propisati samo školovani fitoaromaterapeut. Od ljekovitog bilja najčešće koristimo list crnog ribiza, list koprive i korjen harpagofita.

Crni ribiz (Ribes nigrum) je jedan od najboljih prirodnih antireumatika. Napominjem da su aktivne tvari smještene u listovima a ne u plodu crnog ribiza. Koristi se tako da se listovi preliju toplom vodom i puste da stoje desetak minuta. Ovako dobiveni infuz pije se nekoliko puta tijekom dana, uvijek prije jela. Najkvalitetniji preparati dobiveni su od svježe biljke i sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari. Preporučam SIPF preparat lista crnog ribiza za oralnu uporabu kao i gel za nanošenje na bolne zglobove. Vrlo su djelotvorni u suzbijanju simptoma i olakšavaju tegobe pacjentima sa reumatoidnim artritisom i drugim upalnim bolestima zglobova (osteoartritis, giht, infekcijske upale).

List koprive (Urtica dioica) priprema se na sličan način poput crnog ribiza, a infuz se pije tri puta dnevno. Ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te stimulira lučenje žuči. Uvijek je najbolje uzimati preparate napravljene iz svježe biljke jer jedino oni sadrže sve aktivne tvari neophodne za terapijsko djelovanje.

Harpagofit je biljka porijeklom iz Južne Afrike. U fitoterapiji koristimo njen korijen koji sadrži iridoide kao aktivnu tvar. Ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.

Aromaterapijom također možemo djelovati preventivno i kurativno. Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšati će tegobe i povećati pokretljivost zglobova. U tu svrhu koriste se ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, papra, lovora, borovice i đumbira.

Oralnom primjenom djelujemo iznutra na reumatoidni proces, čime olakšavamo tegobe i smanjujemo duljinu trajanja i učestalost javljanja upalnih napada. Ulja za oralnu uporabu su bušin, đumbir, mažuran, niauli transnerolidol te biljno ulje boražine i crnog kima. Za oralni unos potrebno je koristiti isključivo čista i usko kemotipizirana eterična ulja, uvijek nakon savjetovanja sa aromaterapeutom.

 

Drenažni pristup: jetra je organ odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnih proteina u imunom sustavu, stoga početak terapije treba usmjeriti na regulaciju njene funkcije. Nerijetko je funkcija jetre oslabljena zbog opterećenosti različitim toksinima i lijekovima koje treba preraditi i odstraniti iz organizma. Stoga su ostale funkcije jetre oslabljene, između ostaloga i regulacija razine imunoglobulina u organizmu. Prvi proces koji treba učiniti je detoksikacija nekim od biljnih preparata artičoke, maslačka ili čička.

Nakon detoksikacije od tri tjedna, olakšana je kontrola imunog odgovora, te pažnju možemo posvetiti olakšavanju simptoma pacjenta. Detoksikacija jetre izvodi se rano u proljeće i još jednom prije ljeta. Potrebno je napomenuti da ovakav pristup donosi rezultate nakon vremenskog perioda od 2 do 3 godine, te u svakoj godini treba provesti dvije do tri kure čišćenja jetre. Bez obzira na dug period, ovakav pristup dovodi do trajnog poboljšanja stanja, dok neliječenje reumatoidnog artritisa tijekom godina ima tendenciju pogoršanja. Ovakav pristup kompatibilan je sa terapijom koju propisuje klasična medicina. Drenaža jetre ne smije se raditi samoinicijativno u slučaju žučnih kamenaca ili upale žuči i jetre.

Napisao Valter Ajman, dr.med.

Izvor: Studio Aromedica

 

Omega 3 i reumatske bolesti

Uloga omega-3 u reumatskim bolestima

Među upalnim stanjima, najviše studija bavilo se pitanjem učinka omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani (ribljeg ulja) na reumatoidni artritis. Studije na ljudima daju potvrdu povoljnog učinka omega-3 masnih kiselina. Cleland i suradnici proveli su istraživanje na 31 ispitaniku koji su uzimali riblje ulje (n=18) ili služili kao kontrolna skupina (n=13). Nakon 3 godine, kod ispitanika koji su uzimali riblje ulje primijećeno je značajno smanjenje upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) kao i veća vjerojatnost remisije (72%) u odnosu na kontrolnu skupinu (31%).

Pregled nasumičnih kontroliranih studija upućuje na poboljšanje nekoliko parametara poput smanjenog trajanja jutarnje ukočenosti, smanjenja otečenosti i boli u zglobovima, povećane snage stiska ruke i smanjenja upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova kod ispitanika oboljelih od RA, koji su uzimali omega-3 iz ribljeg ulja, u usporedbi s placebom.

Meta-analiza objavljena 2012. godine u časopisu Archives of Medical Research bavila se pitanjem učinka omega-3 masnih kiselina (u dozi od minimalno 2,7 g na dan, tijekom minimalno 3 mjeseca) na klinički ishod kod pacijenata  s RA. Pokazalo se da je unos omega-3 masnih kiselina značajno smanjio upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Povoljan učinak omega-3 masnih kiselina na reumatske bolesti pripisuje se ponajviše njihovom protuupalnom djelovanju.

Doza omega-3 korištena u studijama je visoka, a iznosi između 1 i 7 g na dan, odnosno prosječno 3,5 g na dan. To odgovara 50 mg omega-3 masnih kiselina po kilogramu tjelesne mase na dan. Pritom, minimalna doza za ispoljavanje protuupalnog učinka iznosi 2 g omega-3 masnih kiselina (EPA + DHA). Tu je dozu teško postići prehranom, tj. moguće je jedino unosom masne ribe barem jednom na dan. S druge strane, dodaci prehrani mogu osigurati količine dovoljne da se ispolji terapeutsko djelovanje, iako i pripravci standardnog ribljeg ulja teško postižu taj zadatak. Zato se u novije vrijeme sve više razmatraju superiorniji oblici omega-3 masnih kiselina kakve nalazimo u ulju krila.

Ulje krila – koncentrat omega-3 masnih kiselina

Kril je sitni morski račić koji se ističe sadržajem višestruko nezasićenih masnih kiselina, i to prvenstveno sadržajem EPA i DHA. Te važne masne kiseline mogu se ekstrahirati u ulje visoke biološke aktivnosti. Naime, EPA i DHA su u ulju krila vezane na fosfolipide što osigurava veću stabilnost, bolju i bržu apsorpciju, te bolju iskoristivost masnih kiselina nego što to pruža riblje ulje koje osigurava omega-3 obliku metilnih i etilnih estera, ili triglicerida.

Dokaz veće biološke raspoloživosti omega-3 masnih kiselina iz ulja krila u usporedbi s ribljim uljem donosi studija objavljena 2013. godine u časopisu Lipids in Health and Disease. Rezultati su pokazali da je samo ulje račića krila značajno povisilo omega–3 indeks, a učinak je bio dvostruko viši u usporedbi s ribljim uljem.

Ulje krila i reumatske bolesti – riječ znanosti

Studije koje su proučavale učinak omega-3 masnih kiselina iz ulja krila na reumatske bolesti novijeg su datuma, no daju naslutiti protuupalno djelovanje tog relativno novog dodatka prehrani.

Tako je nasumična, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija objavljena 2007. godine u časopisu Journal of the American College of Nutrition, proučavala učinak ulja krila (NKO™- Neptune Krill Oil) na upalne markere (CRP) i simptome artritisa kod pacijenata sa stanjem kronične upale. Pacijenti, njih 90 s dijagnozom kardiovaskularne bolesti i/ili RA i/ili osteoartritisa i povišenom razinom CRP-a, dobivali su ili 300 mg NKO na dan, ili placebo. Već nakon 7 dana primijećen je pozitivan učinak ulja krila na smanjenje upalnog markera kao i smanjenje razine boli i ukočenosti. Nakon 14, odnosno 30 dana, ulje krila je statistički značajno smanjio razinu CRP-a u usporedbi s placebom. Rezultati studije naveli su autore na zaključak da NKO, u dozi od 300 mg na dan, inhibira upalu i smanjuje simptome artritisa, i to u vrlo kratkom roku tretiranja (7-14 dana).

Studija novijeg datuma provedena na miševima otišla je i korak dalje, usporedivši utjecaj ulja krila i ribljeg ulja na simptome artritisa. Kod miševa koji su dobivali omega-3 masne kiseline iz ulja krila ili ribljeg ulja, primijećena je sporija progresija bolesti nego u kontrolnoj skupini. Međutim, oštećenje zglobova kakvo prati artritis bilo je manje u skupini koja je dobivala ulje krila, u usporedbi s ribljim uljem. Dodatno, značajno smanjenje simptoma artritisa u kasnijoj fazi studije utvrđeno je jedino u skupini koja je dobivala ulje krila. Autori studije smatraju da je za pozitivan učinak zaslužna veća bioraspoloživost EPA i DHA iz ulja krila, te zaključuju da ulje krila može poslužiti kao korisna strategija u borbi protiv simptoma upalnog artritisa.

Iako su nužna daljnja istraživanja, trenutna saznanja daju naslutiti protektivnu i terapeutsku ulogu ulja krila kod pacijenata koji pate ne samo od reumatoidnog artritisa, nego i od ostalih upalnih stanja.

 

KURKUMA I TAMJAN - ISTRAŽIVANJA

OSTEOARTRITIS

Kizhakkedath R.

Clinical evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata extracts in the management of knee osteoarthritis

Formulacija BCM&BS - kurkumin BCM-95 i ekstrakt Boswellie serrate (FITOFLEX) procjenjivana je u djelovanju i sigurnosti kod pacijenata sa osteoartritisom i izravno uspoređivana sa COX-2 inhibitiorom lijekom trgovačkog naziva Celecoxib. U studiji je sudjelovalo 30 ispitanika sa osteoartiritisom koljena. Sigurnost uzimanja BCM&BS procjenjena je mjerenjem biokemijskih parametara u serumu, hematoloških parametara te i analizom urina. Svi su ispitanici dobro podnosili kapsule i nisu zabilježene nikakve neželjene nusupojave.

Formulacija kurkumina BCM-95 i ekstrakta boswellie serrate od 500 mg administrirana  dva puta dnevno  pokazala je klinički i statistički veće poboljšanje u ocjeni boli i fizičke funkcije kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa od administriranja celecoxiba od 100 mg dva puta dnevno

Kurkumin BCM-95 i boswellia serrata formulacija sigurna je te nema nuspojava povezanih sa NSAID lijekovima kao što su čirevi na želucu, srčani problem i gastrointestinalno krvarenje.

REUMATOIDNI ARTRITIS

Chandran B, Goel A.

A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis.

Četrdeset pet subjekta podjeljna su u tri skupine, BCM-95 kurkumin (500 mg) u jednoj skupini nesteroidni antiupalni lijek (Voltaren 50 mg) u drugoj i njihovu kombinaciju u trećoj skupini. Primarne i sekundarne mjerne točke bile su sniženje (DAS) 28 visine i ACR visine, parametara za procjenu stanja vezanih na zdravlje zglobova. Subjekti u sve tri skupine iskazali su statistički značajne promjene u visini DAS. BCM-95 skupina pokazala je najviši postotak poboljšanja u ukupnoj DAS i ACR visini (ACR 20, 50 i 70), rezultati su bili značajno bolji od nih u skupini nesteroidnog protuupalnog lijeka.Kurkumin BCM-95 se uz to pokazao sigurnim za uporabu i bez neželjnih nuspojava.

 

PERNA (Novozelandske zelenousne dagnje) ZA ZDRAVLJE ZGLOBOVA

Novozelandske zelenousne dagnje (Perna canaliculus) sadrže glikozaminoglikane (GAG), koji se kod ljudi nalaze u vezivnim tkivima, zglobnim hrskavicama i sinovijalnoj tekućini (zglobno mazivo).

Istraživanja su pokazala da spojevi iz zelenousne dagnja inhibiraju 5-lipooksigenazni put, što dovodi do sprječavanja stvaranja leukotriena, što u konačnici dovodi do protuupalnih učinka.

Perna dagnje sadrže glukozamin, glikozaminoglikane (GAG) koji su dio građevnih blokova hrskavice. Glukozamin, GAG (nerazgranati lanci složenih šećera) i ETA (tipa Omega-3 masnih kiselina) su spojevi u zelenousnoj dagnji za koje se vjeruje da doprinose svojim blagotvornim učincima. ETA su ključni sastojci koji pomažu kod protuupalnog djelovanja,a time i smanjenju boli u zglobovima.

GAG povećaju podmazivanje zgloba i povećavaju apsorpciju vode u hrskavicu. Ovo vezivanje vode, koje se smanjuje s dobi, potrebno je za podmazivanje i ublažavanje udara na zglobove. GAG pružaju fleksibilnost, elastičnost i čvrstoću na hrskavice.

Oralno uzimanje GAG smanjuje bolove, oticanje i upale povezane s artritisom i poboljšava pokretljivost zglobova.

Indikacije:
Reumatoidni artritis
Smanjuje upalu mišića nakon treninga
Osteoartritis
Smanjuje potrebu za analgeticima

 

KONDROIN I GLUKOZAMIN

Kondroin sulfat je složeni ugljikohidrat i zastupljen je u zglobnoj hrskavici. Kondroin se sintetizira iz D-glukuronske kiseline i D-N-beta acetil galaktozamina. Kondroin sulfat stvaraju stanice hrskavice koje nazivamo - kondrociti. Uloga u zglobovima mu je osiguravanje zglobne tekućine, prehranjuje zglobne strukture, štiti od mehaničkih oštećenja i štiti hrskavicu od preranog propadanja. Kondroin sprečava stvaranje enzima koji oštećuju vezivna tkiva. Kako organizam stari, smanjuje se proizvodnja i koncentracija kondroina što ima za posljedicu slabiju i bolniju pokretljivost zglobova. Smanjenje kondroina u zglobovima može dovesti i do razvoja osteoartritisa i raznih mehaničkih ozljeda zglobova.

Kliničke studije dokazuju da se pravilnom i redovitom primjenom preparata kondroina povećava pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Rezultati se primjećuju nakon nekoliko tjedana redovite primjene.

Kondroin je sastavni dio zglobne hrskavice, sprečava njezino oštećenje i omogućava dotok vode i hranjivih tvari u stanice zgloba. Starenjem se njegova sinteza smanjuje pa ga je potrebno dodatno unosti.

Glukozamin pomaže očuvanju zaliha kolagena i ključna je supstancija u procesu obnavljanja hrskavice. U organizmu se stvara iz glukoze.

Glukozamin sulfat je kompleksna molekula građena od glukoze i amina koji se stvara u stanicama zglobne hrskavice. Glukozamin nalazimo u brojnim tjelesnim tkivima (tetive, zglobna tekućina, kosti, hrskavica, kosa, koža, nokti). Isto kao i kod kondroina s godinama se smanjuje koncentracija glukozamina u hrskavicama te dovodi do bolne pokretljivosti. Glukozamin je neophodan za podmazivanje zglobova.
Nedostatak glukozamina ne možemo nadoknaditi hranom, već je potrebno uzimati dodatke prehrani. Za proizvodnju glukozamina koriste se morske školjke i rakovi.

Dokazano je nizom kliničkih studija da redovito uzimanje glukozamina pospješuje pokretljivost zglobova.

Glukozamin u preparatima na tržištu možete pronaći u obliku sulfata i hidroklorida. Oba su oblika djelotvorna. Preporučena doza za glukozamin je 1500 mg/dan.

 

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044


Prikaz veće karte