Forum

Pročitajte:

Ulje noćurka

Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja razine kolesterola, dijabetesa svih oblika, tradicionalno se upotrebljava u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba, dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu). Također pomaže u kroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa gdje uzimanje noćurka može pomoći i popraviti stanje kože ako postoji nedostatak linolenske kiseline. To ga čini izvanrednim dodatkom prehrani! Djelotvornost noćurka pri liječenju neurodermitisa istražena je u čak 13 kliničkih studija.

Više: ulje noćurka

Shea maslac

Velika je prednost shea maslaca njegova sigurnost. Čak i vrlo osjetljiva koža atopičara gotovo nikad loše ne reagira na njega, a siguran je za upotrebu u vrlo malih beba. Koristi li se u čistom obliku, najčešće se primjenjuje na mokru kožu nakon tuširanja kako bi se maksimalno iskoristio okluzivni učinak i čuvala vlažnost kože.

Više: shea maslac

 

Web Shop :

biljna (bazna) ulja oshadhi, pranarom, kemig

prirodna organska kozmetika za sunčanje - prirodna mineralna zaštita od sunca

green people organska kozmetika

oshadhi kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja, hidrolati, difuzeri, prirodna kozmetika

gdje kupiti buriti ulje

GDJE KUPITI BURITI ULJE?

Buriti ulje možete:

A) naručiti putem Web Shopa ili

B) kupiti u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb

 

Buriti ( Mauritia flexuosa) - opis


Buriti je do 35 metara visoko drvo palme rasprostranjeno u močvarama i drugim vlažnim područjima Južne Amerike, uglavnom Amazone. Široki listovi formiraju “krunu” na vrhu drveta. Cvijetovi su žute boje i pojavljuju se od prosinca do travnja. Plodovi rastu u periodu između prosinca i lipnja, kestenasto smeđe su boje i pokriveni ljuskicama. Biljka se razmnožava sjemenkama koje se rasprostranjuju zrakom, stoga buriti palma obično formira vrlo guste šume. Plod buriti palme je jestiv.

buriti ulje cijena gdje kupiti za sunčanje spf

Stanovnici ga smatraju svetim drvetom (zovu ga i "drvo života" budući da su iskoristivi svi dijelove buriti palme u proizvodnji (stablo, lišće, plodovi).

Način dobivanja


Plodove ubire lokalno stanovništvo udruženo u licencirane grupe berača. Ekstrakcija hladnim tiještenjem plodova odvija se na licu mjesta kako bi se osigurala vrhunska kakvoća i svježina ulja.

Sastav:

Profil masnoća:
Plod buriti palme sadrži ukupno cca 38,5 g masnoća na 100 g ploda. Izvor je nezasićenih masnih kiselina, obiluje vitaminima E i A i karotenoidima.

Profil masnih kiselina

% u ukupnom sadržaju masnoća

Laurinska kiseline (zasićena) C 12

0,10

Miristinska kiselina (zasićena) C 14

0,10

Palmitisnka (zasićena) C 16

16,30 - 18,75

Palmitoleinska (nezasićena) C 16:1 (omega-7)

0,25 – 0,40

Stearinska (zasićena) C 18

1,30 - 1,35

Oleinska (nezasićena) C 18:1 (omega-9)

75,50 – 79,20

Linolna (nezasićena) C 18:2 (omega-6)

1,40 - 2,15

Linolenska (nezasićena) C 18:3 (omega-3)

0,10 – 1,30

Arahidonska (zasićena) C 20

1,65

Sadržaj tokoferola (oblici vitamina E) u µg/g suhe masne tvari

α-tokoferol

β+γ tokoferoli

δ-tokoferoli

196,8

476,40

44,1

Može se zaključiti da je omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina u buriti ulju izvrstan. Količina prirodnog vitamina E je vrlo visoka. Analize su pokazale da je spektar apsorpcije infracrvenog svjetla masnoća buriti ulja vrlo sličan spektru trioleina, triglicerida oleinske kiseline što otvara vrata ovom ulju za primjenu u tretmanima povišenog LDL (lošeg) kolesterola. Ulje ploda buriti palme sadrži najmanje 0,17% karotenoida.

Primjena


Ulje plodova buritija najčešće se koristi za zaštitu od sunca i liječenje ozljeda kože nastale zbog pretjeranog izlaganja UV zrakama, kao i drugih opeklina. Ulje se proizvodi hladnim tiještenjem ploda, narančasto-crvenu boju daje mu obilje karotenoida, posebice beta-karotena. Sastavom ulje obiluje mononezasićenim masnim kiselinama te vitaminima E i A. Ovo obilje antioksidansa štiti od utjecaja UV zraka, apsorbira određeni dio UV spektra, pa se može koristiti u pripravcima za sunčanje; eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje a potom i starenje kože. Ukoliko se ulje buritija koristi u njezi kože nakon sunčanja, koža će dulje zadržati brončanu boju. Njeguje i regenerira umornu kožu bez tonusa, povećava elastičnost kože i djeluje protiv bora. U pripravcima nakon sunčanja oporavlja stanice oštećene UV zrakama, te pomaže kod crvenila i izgorene kože.

Ulje je jarko crveno-narančaste boje, te ga je potrebno miješati s drugim biljnim uljima kako ne bi obojalo kožu ili odjeću. Koncentracije u pripravcima prirodne kozmetike se kreću od 2%-10%.

U kozmetičkoj industriji buriti ulje se koristi u izradi krema i losiona za zaštitu od sunca kao i pripravaka nakon sunčanja, kupki i masažnih ulja.

Sigurnost ulja i fizikalne osobine


Buriti ulje je sigurno za primjenu. Stabilno je na suhom i tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi, najmanje godinu dana. Ulje je viskozna tekućina crvene boje, specifičnog mirisa, netopivo u vodi. Jodni indeks 70 – 90, gustoća pri 15*C je 0,900 – 0,950 , peroksidni indeks <20 meq/kg, točka vrelišta >200*C. Indeks saponifikacije je 190 – 200. Ulje je stabilno, može doći do užeglosti tijekom dužeg stajanja u kontaktu sa zrakom. Sigurno je za primjenu na koži. Toksične doze za oralnu primjenu nisu utvrđene. U kontaktu s očima može izazvati blagu iritaciju.

Napisao: Valter Ajman, dr.med.

Izvor: Studio Aromedica

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja, hidrolata i aroma difuzera, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044

web shop: www.terra-organica.hr


Prikaz veće karte