Pročitajte:

Forum

Aromaterapija

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Eterična ulja, premda ih nazivamo uljima, smjese su hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiještenjem...

Više: AROMATERAPIJA

Ravensara

Obično se za eterično ulje prave lavande (Lavandula officinalis) kaže kako je vrlo blago, pa se smije nerazrijeđeno nanositi direktno na kožu. No, lavandino ulje je grubo u usporedbi s uljem ravensare koje je još blaže i koža ga izvrsno podnosi. No to ne znači da ima i slabo djelovanje. Ravensara je jedno od najjačih protuvirusnih ulja! Čim pomislite na virusne infekcije, sjetite se ulja ravensare.

Više: RAVENSARA

Shea maslac

Shea maslac je zbog svojeg sastava nezamjenjiv u svakodnevnoj njezi kože. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica kože i za njegu starije i naborane kože (antiaging efekt).

Više: SHEA MASLAC

 

Web Shop

biljna (bazna) ulja oshadhi, pranarom, kemig - najveći izbor, najpovoljnije cijene - gdje kupiti

oshadhi kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja, hidrolati, difuzeri, prirodna kozmetika

Izdvajamo: Terra Organica

GDJE KUPITI ULJE MAKADAMIJE?

Ulje makadamije možete kupiti:

A) online putem Web Shopa ili

B) u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb

 

MAKADAMIJA

 

Drvo makadamije (Macadamia integrifolia = M. ternifolia) potječe iz Australije. Stablo je u prosjeku visoko 13 metara, daje male plodove, a jezgra ploda smještena je u vrlo tvrdoj ljusci smećkaste boje.

Hladnim prešanjem plodova (30-35°C) dobiva se aromatično ulje blage žućkaste boje i orašastog mirisa. Specifično je po neuobičajeno visokom udjelu palmitoleinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože. Starenjem kože postotak te kiseline opada stoga je ulje makadamije izrazito pogodno u njezi zrele kože, te općenito za ishranu kože u starijoj dobi.

 

Ulje makadamije nije viskozno poput sezamovog ili maslinovog ulja, već je brzoupijajuće, i kao takvo posebno cijenjeno u izradi preparata i macerata za koje želimo brže prodiranje u kožu (bolje upijanje). Primjerice, macerate nevena i gospine trave (kantariona), kao i korijena mrkve, možemo izrađivati u makadamijinom ulju umjesto u tradicionalnom maslinovom ulju.

Stoga se makadamija najčešće koristi u spravljanju mješavina za lokalno utrljavanje kod tretiranja brojnih tegoba, poput glavobolja, probavnih i menstrualnih grčeva, za utrljavanje u prsa antivirusnih eteričnih ulja kod prehlada, viroza i kašlja, i drugdje gdje želimo da eterična ulja što prije prodru u kožu i dospiju do mjesta djelovanja. Ulje makadamije odlično je u kombinaciji s biljnim uljem lješnjaka za tretiranje celulita – nakapajte eterična ulja koja pomažu u rješavanju celulita u jednake omjere makadamije i lješnjaka i dobit ćete brzoupijajuću anticelulitnu mješavinu.

Ulje makadamije je sigurno za njegu i najosjetljivije kože, a osim već spomenute primjene u njezi zrele kože, pomaže u regeneraciji suncem opečene kože. Ukoliko ne volite masni sloj na licu koji ostaje nakon mazanja s nekim drugim dragocjenim biljnim uljima koja se primjenjuju u njezi zrele kože, poput argana, ploda divlje ruže, jojobe ili pšeničnih klica, jednostavno složite mješavinu tih ulja s makadamijom koja će uz vlastitu vrijednost u njezi pomoći da se mješavina brže upije.

U njezi i ishrani kose i vlasišta makadamijino ulje se također pokazalo djelotvornim, te je čest sastojak različitih pakunga za kosu, briljantina i posebno namijenjenih šampona.

Zbog netoksičnosti, stabilnosti i ugodnog mirisa i okusa ulje makadamije može se uzimati i oralno, kao pomoć u smanjivanju kolesterola ili općenito u kuhanju, te u obliku namaza kao slasna delicija u palačinkama.

Nekoliko primjera receptura…

Brzoupijajuća mješavina za utrljavanje u prsa i gornji dio leđa kod prehlada, viroza, kašlja….:
30 mL makadamije
30 kapi ravensare
20 kapi eukaliptusa globulusa
10 kapi kajeputa
10 kapi niaulija cineola
10 kapi ružmarina cineola

Brzoupijajuća mješavina za utrljavanje u područje abdomena kod menstrualnih grčeva:
30 mL makadamije
30 kapi muškatne kadulje
20 kapi prave kadulje
20 kapi geranija burbona, marokanskog ili egipatskog
10 kapi estragona metil-kavikola

Brzoupijajuća mješavina za utrljavanje u područje trbuha kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva:
30 mL makadamije
30 kapi petitgraina gorke naranče ili mandarine
20 kapi komorača
10 kapi anisa
10 kapi korijandra


Koncentracije eteričnih ulja u navedenim mješavinama iznose preko 10%, što može (u)zbuniti neke aromaterapeute anglosaske škole. Međutim, kako se radi o lokalnom utrljavanju za tretiranje tegoba, francuska škola nalaže visoke doze kako bi se postiglo iscjeljujuće djelovanje.

Preporučamo OSHADHI biljna i eterična ulja.


Napisao: Saša Radulović

Izvor: Anais de Moras

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja, hidrolata i aroma difuzera, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044

web shop: www.terra-organica.hr


Prikaz veće karte